روش کاربردی برای بررسی بخش های مختلف قلب که کاملاً نوین و و دقیق می باشد را آنژیوگرافی قلب می گویند، آنژیوگرافی برای مشاهده انواع بیماری های مربوط به عروق کرونری، رگ های قلب و دیگر بخش های قلب انجام میشود.
متخصصان سعی دارند تا حفره ای را ایجاد کرده و از طریق شریان های اصلی دستگاه آنژیوگرافی را به قلب برسانند تا بتوانند تصاویر مناسبی را از بخش های مختلف دریافت کرده و آسیب های جانبی را دقیق تر بررسی نمایند.
اشعه ایکس به راحتی از بافت نرم بدن عبور می کند و تصاویر دقیقی را در اختیار پزشکان قرار خواهد داد، اما اگر به بافت های سفت و استخوانی برسد تصویر مشخص نبوده و به صورت یک هاله سیاه دیده میشود.
برای آنکه روند آنژیوگرافی و کار پزشک با اختلال مواجه نشود نوع مایع را به درون رگ ها تزریق کرده که می تواند عملکرد مناسبی را بر اشعه ایکس داشته باشد و این اشعه را به راحتی در بخش های مختلف منتشر خواهد کرد.
در چنین شرایطی آنژیوگرافی برای بررسی بخش های داخلی و پنهان قلب مناسب است که متخصصان می توانند به واسطه آن مسیرها و حفره های قلب را بررسی کرده و هرگونه تنگی و انسداد را به وضوح مشاهده خواهند کرد.
موارد استفاده از آنژیوگرافی
زمانی که شخصی با حملات قلبی و یا سکته مواجه میشود قطعاً نشان دهنده مسدود شدن رگ های اصلی می باشد، و پزشکان برای باز کردن رگ های آسیب دیده از آنژیوگرافی استفاده می کنند.
هر گونه درد در ناحیه سینه و یا انجام تست ورزش با نتیجه نامطلوب سبب میشود تا فرد در معرض انجام آنژیوگرافی قرار بگیرد که البته پر تهاجم بوده ولی راه نجاتی برای افراد از آسیب های قلبی شدید تر خواهد بود.
اگر پزشک مجبور شود که عمل جراحی را در ناحیه دریچه های قلب انجام دهد ابتدا باید وضعیت عروق کرونری را بررسی کند که به واسطه آنژیوگرافی این فرایند انجام میشود، از طرف دیگر ارزیابی عملکرد قلب و قدرت انقباض قسمت های مختلف به واسطه آنژیوگرافی انجام شده و اطلاعات دقیق در اختیار پزشک قرار داده میشود.
هر گونه نارسایی قلبی و یا تنگ بودن دریچه های اصلی را می توان به واسطه آنژیوگرافی مشخص نمود، به واسطه آنژیوگرافی متخصصان می توانند فشار داخل حفره های قلب را بررسی کرده و شریان ریوی و عفونت را نیز به طور دقیق مشاهده خواهند کرد، با این وجود هرگونه اختلال و آسیب در ناحیه قلب به وضوح مشخص خواهد بود.
اگر پزشک بخواهد بیماری های مادرزادی قلب را بررسی کند و یا برای نمونه برداری از قسمت های مختلف قلب و یا تشخیص عفونت و التهاب، قطعا این روش دقیق و کم خطا را انتخاب می کنند و قطعا آنژیوگرافی بهترین گزینه خواهد بود.
آنژیوگرافی به گونه ای انجام میشود که به تشخیص قطعی پزشک کمک شایانی کرده و اگر توسط پزشکان با تجربه و ماهر انجام شود بسیاری از بیماری های قلبی نمایان شده و طی انجام آن دارو درمانی نیز به سرعت آغاز میشود تا فرد وارد پروسه های درمانی شدیدتر نشود..
زمان تجویز آنژیوگرافی
یکی از روش های درمانی برای بهبود آسیب های قلبی آنژیوگرافی است، اما بسیاری از افراد با این مسئله مواجه هستند که آنژیوگرافی برای چه کسانی بوده و چه زمانی برای شخص تجویر میشود.
همانطور که می دانید آنژیوگرافی فرایندی است که پزشکان به واسطه آن می توانند بخش های مختلف قلب را بررسی کرده تا از وجود آسیب های احتمالی به طور قطعی مطمئن شوند.
آنژیوگرافی زمانی انجام میشود که پزشکان بخواهند بخشی از رگ های آسیب دیده را ترمیم کرده و گرفتگی آنها را برطرف نمایند که با این شرایط پزشک می تواند از فنر، بالن و دیگر روش های مشابه استفاده کند.
با این حال آنژیوگرافی برای وقتی استفاده میشود که قلب دچار گرفتگی شده و نمی توانند پمپاژ خون را به بخش های مختلف بدن به درستی انجام دهد.
در این شرایط متخصصان آنژیوگرافی را انجام داده و به واسطه رگ های اصلی که در کشاله ران و یا در مچ دست قرار می گیرد آنژیو را ارسال تا بخش های مختلف قلب را به طور دقیق بررسی نمایند.
آنژیوگرافی زمانی تجویز میشود که فرد بیمار توانایی انجام این شرایط را داشته باشد، زیرا برای آنژیوگرافی بهتر و دقیق تر باید ید را به بدن تزریق کرده تا با اشعه ایکس بتوانند سایر شریان ها را به طور کامل مشاهده کرده و از آنها عکس برداری کنند.
با استفاده از آنژیوگرافی تمامی عروق کرونری که مسدود شده باشند بهبود پیدا کرده و هر گونه مشکل در شریان های اصلی برطرف خواهد شد.
باید بدانید که اگر فردی دچار آسیب های قلب باشد و یا انسدادی در بافت های قلب وجود داشته باشد به واسطه آنژیوگرافی قابل بهبود است.
اما به واسطه دریافت اشعه ایکس و تزریق ید شخص باید توانایی پذیرش این شرایط درمانی را داشته باشد که این امر توسط پزشکان تشخیص داده میشود که آیا فرد شرایط مناسبی برای انجام آنژیوگرافی دارد یا خیر.
زمانی که شخصی با وجود عوارض قلبی به پزشک مراجعه می کند.
متخصصان بر اساس تجربه خود روش های گوناگون را برای درمان عوارض پیش آمده در پیش می گیرند که اغلب پزشکان برای گرفتگی عروق و بررسی بخش های داخلی قلب آنژیوگرافی را در نظر می گیرند که تشخیص و تجویزی کاربردی برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی خواهد بود.
اما باید بدانید که معمولاً در موارد شدیدتر آنژیوگرافی به صورت اورژانسی انجام خواهند شد اما اگر عارضه در حد شک و شبهه باشد متخصصان می توانند با آرامش بیشتر و در زمان مناسب اقدام به بررسی قلب کرده و در مرحله آخر برای چکاپ اصلی آنژیوگرافی را انجام خواهند داد.
عوارض آنژیوگرافی
همانطور که گفته شد آنژیوگرافی فرایندی کاربردی برای تشخیص آسیب ها و بیماری های قلبی است، اما می تواند خطرات و عوارضی را برای بیمار به همراه داشته باشد که برخی از آنها قابل کنترل و برخی دیگر باید طی مراقبت های اصول بهبود پیدا کنند.
بعد از آنژیوگرافی و پاره کردن رگ اصلی برای انجام این فرآیند ممکن است خونریزی های خفیف اتفاق بیفتد.
آنژیوگرافی را معمولا از کشاله ران و یا مچ دست انجام می دهند که باید حتماً بعد از این فرآیند از زخم ایجاد شده به خوبی مراقبت شود تا دچار خونریزی و آسیب و یا جذب عفونت آلودگی نگردد، همچنین بعد از آنژیوگرافی تپش قلب گذرا برای شخص اتفاق می افتد.
همواره باید بدانید که اشعه ایکس برای مدت محدود تاثیراتی منفی را بر قلب ندارد اما تا از بین رفتن ماده تزریق شده ممکن است عارضه محدودی را تجربه کنید.
ماده ای که برای دریافت و جذب اشعه ایکس توسط عضلات قلب به رگ ها تزریق میشود را ماده حاجب می گویند که در مواردی ممکن است بیمار نسبت به آن حساسیت نشان دهد و پوست شخص با خارش بسیار زیاد مواجه میشود.
گاها در کف دست و پا و در قسمت هایی از پوست جوش های ریز و یا کهیر تا چند روز ادامه پیدا می کند، البته چنین مواردی نادر بوده و در برخی از افراد ممکن است تنگی نفس نیز به وجود آید.
یکی از عوارض نادر که ممکن است حین آنژیوگرافی اتفاق بیفتد خطر ابتلا به سکته های قلبی می باشد و اگر خون لخته شود سبب مسدود شدن ناگهانی رگ های قلبی شده و ممکن است باعث پارگی مویرگ ها شود و سکته های خفیف اتفاق بیفتد.
ناگفته نماند که ضمن انجام آنژیوگرافی سکته های مغزی نیز ممکن است بروز پیدا کند و این امر به دلیل تجمع کلسترول و چربی در دیواری رگ ها می باشد.
اگر آنژیوگرافی توسط متخصصان انجام شود خطرات و آسیب های احتمالی تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و آسیب هایی مانند خونریزی های شدید نیز اتفاق نمی افتد.
باید بدانید که آنژیوگرافی و دریافت اشعه ایکس و تزریق ماده حاجب عوارض کوتاه مدتی را برای شخص به همراه داشته که معمولا موقتی بوده و به سرعت از بین می روند.
مدت زمان آنژیوگرافی
برای انجام آنژیوگرافی متخصصان توصیه می کنند که فرد باید یک روز قبل از انجام این فرایند در مراکز درمانی بستری شود، تا علائم حیاتی به طور دقیق بررسی شده و بتوانند شرایط را در وضعیت ثابت نگه داری کنند.
عمل آنژیوگرافی باید در مکان های تخصصی و کامل مجهز انجام شود و پیش از آغاز این فرآیند ماده حاجب به بدن شخص تزریق شده تا بتواند اشعه ایکس را به بافت نرم قلب انتقال دهند.
اثرگذاری ماده حاجب در بدن چند دقیقه بیشتر زمان بر نخواهد بود اما معمولاً از زمان تزریق این دارو و پس از آن بررسی قلب ممکن است نهایت حدود یک ساعت زمان بر باشد.
این تایم کم برای زمانی است که هیچگونه آسیب و عارضه حین آنژیوگرافی اتفاق نیفتد.
اما اگر شخص با نوسانات فشار خون و یا خونریزی مواجه شود و یا حملات قلبی و سکته های ناگهانی بروز پیدا کند در روند آنژیوگرافی همه چیز تغییر کرده و ممکن است مدت آن کمی طولانی تر شود.
از زمانی که فرد بیمار به اتاق عمل انتقال داده میشود معمولاً دو تا سه سال تحت درمان قرار می گیرد و بهتر است که تا وضعیت ثابت شخص آن را به بخش انتقال ندهند.
آنژیوگرافی باید تحت نظر پزشکانی انجام شود که در این زمینه تجربه و مهارت کافی را دارا باشند.
با این حال زمان آنژیوگرافی نهایتا دو الی سه ساعت طول می کشد اما برای برخی از افراد به دلیل داشتن آسیب و عوارض کمتر این زمان تا حد چشمگیری کاهش خواهد یافت.
اگر میزان آسیب در رگ ها و بافت قلب بسیار زیاد باشد، متخصصان مجبور میشوند تا زمان بیشتری را صرف کنند تا بخش های گوناگون قلب را با جزئیات بررسی و درمان نمایند.
گاها در چنین شرایطی تایم آنژیوگرافی طولانی شده و ممکن است به بیش از دو الی سه ساعت افزایش یابد، در هر صورت فرقی نمی کند که زمان آنژیوگرافی چقدر باشد مهم آن است که نتیجه ای مطلوب پس از این فرآیند حاصل شود.
اما مسئله این است که به طور دقیق نمی توان زمان مشخصی را برای آنژیوگرافی در نظر گرفت، زیرا سیستم جسمانی افراد با یکدیگر متفاوت بوده و گاهی عوارضی پیش بینی نشده حین عمل برای فرد بیمار به وجود خواهد آمد.
با این حال اگر شخصی در شرایط خاص و با وجود بیماری های زمینه ای جهت آنژیوگرافی به اتاق عمل ارسال شود ممکن است مدت زمان آنژیوگرافی با شخص دیگری که از نظر جسمانی در وضعیت بهتری قرار دارد متفاوت باشد، مدت زمان آنژیوگرافی برای هر شخص کاملا متفاوت و متغیر خواهد بود.
آسیب احتمالی پس از آنژیوگرافی
مسئله بسیار مهمی که هنگام انجام آنژیوگرافی اتفاق می افتد استفاده از اشعه ایکس و تزریق حاجب طی فرایند آنژیوگرافی می باشد.
همانطور که می دانید اشعه ایکس خطرات زیادی را برای افراد به همراه داشته و در موارد شدید و در مواجهه طولانی مدت با آن خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
اما معمولاً اشعه ایکسی که در آنژیوگرافی استفاده میشود بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی می باشد و برای بیمار و پرسنل خطر نخواهد داشت، اما با این حال این اشعه هر چند محدود و ضعیف می تواند عملکرد نامناسبی را بر بدن اعمال نماید.
ماده حاجب که برای آنژیوگرافی به بدن تزریق میشود به دلیل داشتن درصد یون بسیار زیاد برای جذب بهتر اشعه ایکس می تواند اختلالاتی را به عملکرد و کارکرد درست کلیه ها وارد کنند.
به همین دلیل است که بعد از آنژیوگرافی ممکن است حساسیت ها و آسیب های ناشی از این ماده در بدن بروز پیدا کند که به سرعت بهبود پیدا کرده و در موارد نادر با عوارض شدید تر نشان داده میشود و به کلیه ها آسیب وارد می کند.
بهتر است که اگر شخصی با کم کاری کلیه مواجه است پیش از تزریق این ماده با پزشک خود مشکلات کلیوی را در میان بگذارد، تزریق زیاد این ماده می تواند سبب ایجاد نارسایی کلیوی شده و در مواردی شخص را وارد پروسه درمانی و دیالیز می کند.
با این حساب حاجب برای کلیه عوارض زیادی را به همراه داشته و می تواند خطر ابتلا به بیماری های جانبی را به همراه آورد، بهتر است این عارضه را در نظر داشته باشید.
اما اگر پزشک تشخیص دهد که آنژیوگرافی برای وضعیت جسمانی شخص خطر آفرین نیست می توانید با اطمینان کامل این فرآیند را انجام داده و از آسیب های جانبی و خطرناک برای قلب جلوگیری کنید.
نکات پایانی
آنژیوگرافی در شمار روش های کاربردی برای تشخیص و درمان آسیب های مربوط به قلب، شریان ها و عروق اصلی قرار دارد.
اما گاها ممکن است انجام آنژیوگرافی عوارض جانبی برای شخص به وجود می آید که برطرف کردن آنها به زمان و یا درمان های جزئی نیاز دارد، بهتر است که پیش از انجام آنژیوگرافی هرگونه بیماری زمینه ای و یا حساسیت های دارویی با پزشک خود در میان بگذارید تا متخصصان تشخیص دهند که آیا آنژیوگرافی برای شخص خطرناک است یا خیر.