سندروم کوشینگ چیست؟


سندروم کوشینگ عارضه بسیار نادر است که در اثر افزایش میزان هورمون کورتیزول در سطح بدن به وجود می آید.
کورتیزول هورمون به واسطه غده فوق کلیوی تولید خواهد شد و وجود آن برای ادامه حیات انسان ضروری است و وجود ان به بد کمک میکند تا در مواقعی که دچار استرس و تنش شده است یا بیماری خاصی ندارد.
واکنش مناسب بتواند نشان بدهید به علاوه بر تمام قسمت های بدن تاثیر می گذارد.
حجم زیادی از در ساعت های اولیه صبح و مقدار بسیار کمتر از آن در طول شب ها تولید می شود و به سمت بدن می رسد چنانچه بدن کورتیزول زیادی تولید کنند و صرف نظر از علت اینکه افزایش کوشینگ را به وجود می آورد.
یکی از دلایل موفقیت جنبش سندروم کوشینگ وجود تومور در غده فوق کلیوی است که باعث بالا رفتن سطح تولید کورتیزول میشود.
تولید هورمون ACTH باعث بالا رفتن تولید کورتیزول در صنعت غدد فوق کلیوی می شود که در نهایت منجر به ابتلا شدن به زنان کوشینگ میشود.
سندروم کوشینگ ایدیوپاتیک
اغلب بیماری های جسمانی علائم و نشانه هایی دارند که فرد را از بروز مشکلات و بیماری ها مطلع کرده و اگر به موقع به آنها رسیدگی شود شرایط درمان خیلی آسان و بدون دردسر سپری خواهد شد.
یکی از آسیب های جسمانی که ممکن است افراد در سنین مختلف آن را تجربه کنند سندروم کوشینگ ایدیوپاتیک است، این بیماری با علائم ظاهری کاملاً مشهود همراه بوده و افراد مبتلا به این عارضه افزایش وزن ناگهانی و همچنین تجمع چربی را در اطراف گردن و بین شانه ها تجربه می کنند، البته چربی در اطراف صورت باعث میشود تا چهره افراد گردتر از حد نرمال به نظر برسد.
اما مسئله این است که بیماری کوشینگ معمولاً مربوط به هورمون کورتیزول است، این هورمون همان هورمون استرس شناخته میشود که در زمان اضطراب و استرس در بدن ترشح می گردد.
اما بیماری کوشینگ زمانی رخ می دهد که این هورمون برای مدت طولانی در بدن با سطح بالا تولید شود. زمانی که هورمون کورتیزول یا هورمون استرس در بدن ترشح میشود غدد فوق کلیوی، غده هیپوفیز و هیپوتالاموس مسئول کنترل این هورمون هستند، اما زمانی که این غدد عملکرد درستی نداشته باشند سطح هورمون کورتیزول در بدن نامتعادل باقی مانده و بیماری هایی همچون سندروم کوشینگ اتفاق می افتد.
بیماری با نام سندروم کوشینگ ایدیوپاتیک در زنان و مردان علائم و نشانه های مختلفی دارد، این عارضه برای بانوان با افزایش وزن ناگهانی همراه است، به گونه ای که صورت، شکم و قسمت بالایی کمر در حد نامتعارفی چاق تر از هر قسمت دیگری شده و این چربی های اضافه کاملاً محسوس و قابل مشاهده هستند.
تمامی بانوانی که با سندروم کوشینگ مواجه هستند تغییراتی را در سطح پوست خود احساس می کنند، پوست آنها کمی نازک تر شده و حالتی مانند کبودی به خود می گیرد.
البته باید بدانید که پوست ناحیه شکم، ران، باسن و سینه ها گاهاً دچار کشیدگی خواهند شد، اغلب بانوان زمانی که با سندروم کوشینگ مواجه هستند تغییرات خلقی را تجربه کرده که منجر به تحریک پذیری زیاد و حالتی مانند افسردگی و اضطراب میشود.
همواره توجه کنید که بی نظمی در قاعدگی، رشد بیش از حد مو در بخش هایی از بدن مانند سینه، شکم و پشت و ضعف های عضلانی و پوکی استخوان همگی از نشانه های ابتلا به سندروم کوشینگ در بانوان است.
بیماری با نام سندروم کوشینگ ایدیوپاتیک در آقایان نیز علائم خاصی دارد، این افراد معمولاً کاهش شدید میل جنسی، مشکلات نعوظ و کاهش باروری را تجربه خواهند کرد. تمامی علائم گفته شده برای افراد با شدت متفاوتی اتفاق می افتد، هر چقدر که این بیماری در بدن پیشرفته تر باشد علائم با شدت بالاتری رخ می دهد.
مهم است بدانید بیماری که تحت عنوان سندروم کوشینگ ایدیوپاتیک اتفاق می افتد قابل درمان است و متخصصان می توانند با دارو درمانی و تنظیم هورمون ها این عارضه را از بدن پاکسازی نمایند.
علائم سندروم کوشینگ


نشانه ها و علائم سندروم کوشینگ بسیار زیاد هستند تمام بیمارانی نشانه ها و علائم را ندارند برخی بیماران علاقه کمتر و خفیف تری دارند.
مثلا افزایش وزن قادرید قاعدگی های نامنظم امکان دارد در وضعیت وجود داشته باشد و در برخی بیماران دچار نوع شدیدتر از بیماری میشوند و تنها با تمام علائم میتواند روبرو شود.
شایع ترین علائم کوشینگ در بزرگسالان شامل افزایش وزن در قسمت اصلی بدن که غالباً با چاق شدن پاها و بازوها همراه نیست.
تغییر در حافظه فشار خون بالا از بین رفتن تمرکز و همچنین مشکلات دیگری مثل ضعف عضلانی به دلیل کم بودن پروتئین در بافت های بدن هستند
از علائم سندروم کوشینگ می توان به بیخوابی عفونت مکرر و کبود شدن سریع بدن افسردگی نازک شدن پوست ایجاد ترک های پوستی جوش و آکنه تاثیری در بانوان زرد شدن استخوان ضعف نشانه و مفصل ران ورم کردن پا و پایین پا دیابت اشاره کرد.
علائم:
- چاقی، به ویژه در ناحیه شکم
- صورت گرد
- پوست نازک و آکنه
- ضعف عضلانی
- استخوان های ضعیف
- اختلالات خلقی
- مشکلات خواب
- فشار خون بالا
- قند خون بالا
- عفونت های مکرر
دلیل سندروم کوشینگ در کودکان و بزرگسالان


ماری کوشینگ می تواند بر اثر به وجود آمدن تومور یا مصرف یک سری از داروها وجود دارد گاهی این تومورها که در غده فوق کلیوی هستند باعث افزایش تولید سطح کورتیزول می شود.
هیپوفیز غده به کوچک ریز است که در زیر مغز قرار گرفته و هورمون های تنظیم کننده دیگر را در بدن تولید می کند.
وجود تومور در غده هیپوفیز می تواند یکی از دلایل بیماری کوشینگ باشد بعضی از تومور هایی که هیپوفیز هورمونی به نام آدرنو کورتیکوتروپیک تولید می کند.
در غده فوق کلیوی تحریک می شوند و قدرت فوق کلیوی را تعریف کند که مقدار بسیار بیشتری کورتیزول تولید کند.
در این حالت عارضه بیماری کوشینگ نامیده می شود البته امکان رشد تومور های تولید کننده این هورمون در نقاط دیگری از بدن به وجود می آیند و مشکلاتی را افزایش دهند.
برای سندروم کوشینگ سناریوهای بسیار متفاوتی بیان شده است نظریه اول به اینگونه است که بیماری کوشینگ در پی تولید و هورمون Acth توسط های تومور هیپوفیز می باشد.
این هورمون که غدد فوق کلیوی را تحریک می کند کورتیزول بیشتری تولید کند بالا بودن میزان کورتیزول از سلول های سالم هیپوفیز جلوگیری می کند.
سناریو دوم
در حالت ترشح هورمون به واسطه غده اکتوپیک تومورهای غیر هیپوفیز هورمون Acth را ترشح می کنند این هورمون ها سطح کورتیزول بالا می برد.
بالا بودن کورتیزول از سلولهای سالم هیپوفیزی جلوگیری می کند.
سناریوی سوم
در صورت مبتلا شدن به بیماری های غدد فوق کلیوی این غدهها حجم بالایی از کورتیزول تولید میکنند بالا بودن میزان کورتیزول به واسطه ی هیپوفیز از سلامت آن غدد جلوگیری می کند.
تشخیص سندروم کوشینگ
تمام بیماری ها دچار همه علائم و نشانه های سندروم کوشینگ نمیشوند و بسیاری از علائم ان مثل افزایش وزن و فشار خون بالا در عمو مشاهده می شود.
تشخیص دادن سندروم کوشینگ بر پایه این نشان را به تنهایی کار دشواری است و باید یک اثری آزمایش و تست انجام شود.
چنانچه تشخیص داده شود باید تعیین کرد که این بیماری چقدر پیشرفت کرده است این ازمایش نشان میدهد که هر فردی در بدن چقدر است که آیا این حجم از غیر طبیعی است یا خیر.
سندروم کوشینگ ناشی از دارو


زمانی که افراد با خطرات ناشی از سندروم کوشینگ آشنا میشوند سعی دارند تا از عوامل ایجاد کننده این بیماری رفع کرده تا سلامت آنها هرگز به خطر نیفتد.
همان طور که می دانید سندروم کوشینگ ناشی از سطح بالای کورتیزول است که برای مدت زیادی در بدن باقی می ماند، البته متخصصان و پزشکان این سندروم را گاهاً با نام هایپر کورتیزولیسم نیز یاد می کنند.
علت اصلی ایجاد سندروم کوشینگ مصرف انواع داروهایی است که حاوی کورتیکوستروئید است، مصرف این داروها باعث میشود تا سطح ترشح هورمون کورتیزول در بدن افزایش پیدا کرده و زیادتر شدن این هورمون باعث میشود تا سندروم کوشینگ اتفاق بیفتد، معمولا این عارضه با افزایش چربی و قوز شکل در ناحیه شانه ها همراه خواهد بود و البته اطراف صورت و پوست بخش های حساس بدن کشیده تر شده یا اصطلاحا استرچ مارک بر روی پوست نمایان میشود.
مسئله قابل توجه در مورد بالا بودن سطح هورمون کورتیزول در بدن این است که این عارضه نتها به سندروم کوشینگ ختم نمیشود و به طور قطعی باعث افزایش فشار خون و کاهش توده استخوانی نیز خواهد شد.
همچنین در مواردی مشاهده میشود که با وجود این هورمون در بدن افراد مستعد ابتلا به بیماری دیابت از نوع دو خواهند شد که البته خطرات و عوارض زیادی را در پی دارد.
زمانی که افراد به واسطه مصرف انواع دارو با سندروم کوشینگ مواجه میشوند مشکلاتی همچون نازک شدن پوست و ایجاد آکنه برای آنها رخ می دهد، بالا بودن سطح هورمون کورتیزول در بدن باعث میشود تا روند بهبود زخم ها بسیار کند پیش رفته و نهایتاً بروز عفونت در بخش های آسیب دیده دور از انتظار نخواهد بود.
زمانی که سندروم کوشینگ ناشی از دارو اتفاق می افتد افراد شاهد افزایش رشد و ضخیم تر شدن موهای زائد بدن خواهند بود، به دنبال این عارضه ضعف های شدید عضلانی، سردردهای پیوسته، فشار خون بالا و حتی نقص در رشد کودکان نیز اتفاق می افتد.
اگر سندروم کوشینگ به واسطه مصرف دارو اتفاق بیفتد حالاتی مانند کاهش توده استخوانی و شکستگی های پی در پی دور از انتظار نخواهد بود، این افراد توانایی کنترل احساسات خود را نداشته و همواره حالتی مانند افسردگی و کاهش شدید قدرت باروری و اختلال در سلامت و عملکرد عضلانی اتفاق می افتد.
سندروم کوشینگ ناشی از تومور غده فوق کلیوی
یکی از مهمترین دلایل ایجاد سندروم کوشینگ در بدن بروز بیماری و هرگونه تومور در غدد فوق کلیوی می باشد، با ما همراه باشید تا با بیان ساده اطلاعاتی را در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم تا با آگاهی بیشتر بتوانید هنگام بروز آسیب ها و بیماری های جانبی اقدامات درمانی را در پیش بگیرید.
وجود کورتیزول در بدن الزامی می باشد اما زمانی که سطح آن از حد نرمال افزایش پیدا کند اختلالاتی مانند سندروم کوشینینگ رخ می دهد.
با وجود هورمون کورتیزول بخش های مختلف بدن عملکردی متعادل و درستی خواهند داشت، کورتیزول نوعی هورمون استروئیدی است که در پوسته غده فوق کلیوی ساخته شده و از همان جا وارد جریان خون میشود.
سلول کورتیزول در هر بخش از بدن عملکرد متفاوتی خواهد داشت و به کنترل قند خون و تنظیم سوخت و ساز بدن کمک می کند، ناگفته نماند که کورتیزول عامل ضد التهاب است و به تقویت حافظه و کنترل میزان آب و نمک در بدن کمک خواهد کرد.
اما زمانی که میزان کورتیزول در بدن بیش از حد نرمال شود سندروم کوشینگ اتفاق می افتد، حال تصور کنید غدد فوق کلیوی که وظیفه تولید کورتیزول را بر عهده دارد با بیماری و رشد توده های نامناسب مواجه شود، قطعاً در این شرایط غدد فوق کلیوی عملکرد درستی نداشته و کورتیزول بیش از حد مجاز تولید میشود و وارد جریان خون خواهد شد.
اگر با وجود توده در غده فوق کلیوی کورتیزول برای مدت زیاد در بدن باقی بماند منجر به بروز سندروم کوشینگ خواهد شد.
با وجود تومور در غده فوق کلیوی اختلالاتی در عملکرد آن ایجاد میشود که منجر به ترشح کورتیزول در حد نامتعارف خواهد شد، از نشانه های این عارضه باید به چاق شدن صورت، سینه و شکم اشاره کرد در حالی که دست ها و پاها لاغر هستند.
زمانی که تومور غده فوق کلیوی اتفاق می افتد و تعادل در میزان ترشح هورمون کورتیزول بر هم می خورد افزایش تشنگی و تکرر ادرار پدیدار می گردد، این افراد دائماً مضطرب هستند و علاوه بر ضعف های عضلانی لکه های کبود یا ارغوانی را در بخش های مختلف پوست مشاهده خواهند کرد.
توجه داشته باشید که عملکرد غده فوق کلیوی در بدن بسیار مهم است و کوچک ترین اختلال درسلامت آن مشکلات زیادی را در پی دارد.
حال اگر این عضو با تومور مواجه شود قطعاً عملکرد و سلامت آن با اختلال بسیار زیاد مواجه شده و تاثیری منفی بر بخش های مختلف بدن خواهد داشت.
سندروم کوشینگ ناشی از تومور هیپوفیز
یکی از مهم ترین غدد در بدن هیپوفیز نام دارد که در ناحیه سر و پشت بینی و سینوس پروانه ای قرار می گیرد، وظیفه اصلی هیپوفیز تنظیم و متعادل کردن هورمون های ترشح شده از سایر غدد است.
اما باید بدانید که برخی از انواع بیماری ها و رشد هرگونه تومور در هیپوفیز مشکلات زیادی را در کارکرد و سلامت آن ایجاد می کند، تومور هیپوفیز باعث میشود تا این عضو نتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد و زمانی که تعادل هورمونی بر هم می خورد رفته رفته بیماری های مختلف ظاهر شده و سلامت بدن به طور جدی به خطر خواهد افتاد.
همان طور که می دانید سندروم کوشینگ ناشی از انباشته شدن هورمون کورتیزول در بدن است و زمانی که هیپوفیز عملکرد درستی نداشته باشد نمی تواند اقدامات لازم را برای کنترل حجم کورتیزول انجام دهد، به همین دلیل است که تومور هیپوفیز از مهمترین دلایل بروز بیماری کوشینگ به شمار آمده و عواقب آن نیز سلامت بدن را به طور جدی تهدید خواهد کرد.
در اغلب موارد زمانی که تومور غده هیپوفیز تایید میشود به معنی سرطانی بودن این توده ها نخواهد بود بلکه تنها ترشح هورمون ها را مختل کرده و سایر اعضای وابسته به آن عملکرد طبیعی و درستی نخواهند داشت.
با تمام این تفاسیر عملکرد غده هیپوفیز نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بروز سندروم کوشینگ دارد، حتی اگر تومورهای خوش خیم هیپوفیز را دچار اختلال کنند باز هم بروز سندروم کوشینگ دور از انتظار نبوده و ممکن است اختلالات زیادی را در سلامت فرد به وجود آورد.
آزمایش های لازم برای تشخیص بیماری کوشینگ


آزمایش و تست های زیر برای تشخیص بیماری انجام می شود که عبارتند از اندازه گیری غدد فوق کلیوی باشد میزان هورمون فلان درصد خون کم میشود.
اگر سندروم کوشینگ از دلایل دیگر نجفی رفته باشد میزان آن در حد مجاز و بالا خواهد بود بنابراین با اندازه گیری این هورمون در خون می توان آن را تشخیص داد.
اندازه گیری کورتیزول
اندازه گیری کورتیزول در آب دهان یا ادار پرکاربردترین آزمایش است میتوان برای این سندروم انجام داد.
میتواند زیاد بودن تولید کورتیزول را با مصرف قرص های کوچکی به نام دیزی متازون هم تایید نمود که مانند کورتیزول عمل میکند.
تست آزمایش سرکوب دگزامتازون هم نام دارد اگر بدن کورتیزول را تنظیم کند میزان کورتیزول کم میشود اما اگر بیمار دچار کوشینگ می باشد.
مهار و تنظیم خیلی دشوار است آزمایشگاه مورد دلیل قطعی برای تشخیص سندروم کوشینگ نیستند و بیماریها و مشکلات دیگری میتواند باعث افزایش کورتیزول بر بدن شود.
عارضه هایی که وضعیت شبیه به سنروم کوشینگ دارند اصطلاحا وضعیت کوشینگ کاذب نام دارد و به دلیل تشابه ان به بیماری اصلی علائم و نتیجه آزمایش به این نام بنا نهاده شده اند.
پزشکان لازم میداند که آزمایش های کامل انجام شود و باید عوارض دامن زدن به این وضعیت مثل افسردگی را بررسی کنند تا میزان کورتیزول در طول درمان به حد مجاز کم شود.
اگر میزان کورتیزول کم نشود به ویژه الان نیستی جسمی هم افزایش پیدا کند احتمال اینکه فرد به سندروم کوشینگ مبتلا شده باشد بالا میرود.
بیماری کوشینگ کشنده است؟


سندروم کوشینگ عارضه بسیار نادر است که ممکن است مشکلات حاد و زیادی به دنبال داشته باشد.
با وجود اینکه این بیماری غیر شایع از عوارض آزاد دهنده مثل از دست دادن حافظه را به دنبال دارد که میتواند باعث بیماری کوشینگ هم شود.
از طرفی بیماری کوشینگ امکان دارد بدون درد می باشد که در آن صورت مورد خطرناک و کشنده بودن آن باید با پزشک صحبت شود.
بعد از اینکه علائمی مثل اضافه وزن غیر طبیعی همراه با مشکلات پوستی اختلالات حافظه به وجود آمد حتما باید سریعاً به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید و مراحل تشخیص و درمان این بیماری را در پیش بگیرید.
نمونه برداری از سینوس پترو زال تحتانی
بهترین آزمایش برای تشخیص این تومار ها تولید کننده هیپوفیز هستند یا در بخش دیگری از بدن این آزمایش به صورت نمونه برداری انجام میشود.
لوله پلاستیکی کوچک را وارد وریده راست و چپ و کشاله ران یا گردن می کند و آنها را به سمت ورید نزدیک به سمت غده هیپوفیز حرکت می دهد.
از خون از این مویرگ ها به سمت غده هیپوفیز وصل میشود و بیرون کشیده میشود پزشکی و دارویی را در این زمان تزریق میکند تا سطح هورمون را بسنجد.
چنانچه میزان هورمون و فولاد در نزدیکی غده هیپوفیز بیشتر بود در نتیجه مشخص میشود که سندروم کوشینگ وجود دارد.
روش های درمان کورتیزول بالا و بیماری کوشینگ
انواع روش های زیادی برای درمان بیماری و صندوق کوشینگ وجود دارد که عبارتند از درمان گیاهی در طب سنتی در خانه.