روماتیسم مفصلی یک نوع بیماری خود ایمنی می باشد که میتواند بسیاری از اعضای بدن را مورد آسیب و تاثیر قرار داده و سیستم ایمنی به صورت طبیعی در برابر عفونت ها از بدن محافظت می کند.
در برخی از مواقع برای به دلیل خواص سیستم ایمنی دیگر قادر به زنده ماندن نیست.
بین سلولهای سالم بدن و مهاجمان خارجی نخواهد بود به جای حمله به سلولهای خودی حمله می کند.
مفصل انگشتان دست مچ دست پا مچ پا از بهترین فصل هایی می باشد که در روماتیسم و مسئله خواهد بود.
البته این بدان معنا نیست که دیگر مفاصل بدن برای ماندن در خطر ابتلا به این بیماری قرار نخواهد داشت بلکه مفصل های از جمله آرنج گردن شانه نیز در این بیماری درگیر میشوند و دردهایی مشکلات زیادی را برای بیمار به وجود می آورد.
انواع روماتیسم مفصلی


- روماتیسم
- آرتریت
- روماتوئید
بیماری روماتیسم آرتریت از شایعترین روماتیسم مفصلی است که بر مفاصل ران لگن زانو پا دست تاثیر زیادی می گذرد به وجود می آید.
سیستم ایمنی بدن پوشش غشایی که بخشی از آن را احاطه کرده است حمله خواهد کرد که این حمله التهاب و ورم کرد.
در نهایت می تواند استخوان مفصل و غضروف را به صورت کامل از بین ببرد.
در بیماری روماتیسم مفصل ران و لگن و بافت های ضخیم متورم میشود و مواد شیمیایی تولید خواهند کرد که این مواد باعث تخریب مفاصل می گردد و درده ای زیر را در قسمت کشاله ران به وجود می آورد.
نقرس
یکی از انواع بیماری های مفاصل که درد زیادی را همراه دارد نفرس است.
در اثر افزایش اسید اوریک در سطح خود به وجود میآید اسید اوریک و اضافی در خون به شکل کریستال های قسمت مفاصل ته نشین میشود و باعث متورم شدن گرم شدن درد التهاب و قرمزی یک یا چند مفصل می گردد.
بیماری نقرس بیشتر در انگشت شست پا پاشنه قوزک پا زانو و آرنج به وجود می آید.
لوپوس
بیماری لوپوس ای که از بیماریهای خود ایمنی است که بسیاری از قسمتهای بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستماتیک میتواند باشد و امکان دارد مفاصل دیگر بدن از جمله پوست ریه قلب کلیه اعصاب را هم درگیر کند
علائم روماتیسم مفصلی


علائم بیماری روماتیسم مفصلی در مواقعی به تدریج و در عرض چند هفته به وجود می آید البته این علائم به دو دسته کلی علاقه غیرمفصلی برنامه مفصلی تقسیم خواهند شد.
علائم غیرمفصلی برای بیماری روماتیسمی عبارتند از درد و کاهش اشتها احساس خستگی و ناتوانی بی دلیل درد مبهم و گنگ در عضلات نوع دیگری علائم غیرمفصلی هستند.
شیوع آن ها با تب و لرز کم خونی التهاب در تاندون های اطراف مفاصل همراه است.
علائم مفصلی بیماری روماتیسم
علائم فصلی روماتیسم بسته به شدت التهابات مفصلی متغیر هستند علاوه دردناک روماتیسم آن به وجود میآید که بافت های بدن کاملاً التهاب پیدا می کند.
صورت بیمار علائمی مثل درد شدید در مفاصل در زمان حرکت دادن آن مفصل و همچنین تشکیل در زمان صبح بعد از بیدار شدن از خواب و احساس خستگی و سفت شده در مفاصل ورم مفاصل که با تغییر حجم فصل مشخص است.
تورم در یک چند تا از مفاصل بدن لنگش و اختلال در راه رفتن در مواردی که مفصل های زانو و لگن درگیر شدنشان می دهد.
عوارض روماتیسم مفصلی
متاسفانه بیماران مبتلا به روماتیسم به دلیل مصرف برخی از بیماری ها برخی مشکلات و عوارض ندارد به این بیماری مبتلا شود.
از جمله کم خونی مصرف داروهای ضد روماتیسم به مرور زمان باعث به وجود آمدن ضایعاتی در غشای روده می گردد.
این آسیب می تواند بدن را در برابر هضم آن ناتوان کند و همین امر موجب کم خونی در فرد می گردد.
بروز حملات قلبی یا اطلاع بیمار به بیماریهای قلبی عروقی و عفونت های مفصلی همچنین ضعیف شدن استخوان یا پوکی استخوان سندروم تونل کارپال بروز علائم عصبی در بیمار جابجایی و در رفتگی مهره های ستون فقرات به دلیل فشار به نخاع و ضعیف شدن عضلات همه اینها از عوارض دارو های که مرتبط با روماتیسم مفصلی هستند.
درمان قطعی روماتیسم مفصلی
متاسفانه روش قطعی برای درمان این بیماری وجود ندارد اما به کمک برخی روش های درمانی می توان درد و علائم ناشی از آن را تا حدودی کاهش داد اولین و مهمترین هدف درمان روماتیسم کم کردن درد و پیشگیری از کاهش برخی از درد است.
مسئله است که این کار با انجام اقداماتی انجام میشود دارو درمانی توانبخشی از اصلی ترین روش های است که برای درمان روماتیسم مورد استفاده قرار می گیرد.
درمان روماتیسم مفصلی با دارو


دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن می تواند باعث کم شدن التهابات گردد.
دارو های قویترین مثل داروهای کورتیکواستروئید ای مثل پردنیزون توسط پزشک تجویز شود.
در موارد حاد بیماری روماتیسمی از آن استفاده میکرد دسته دیگر دارو های که برای درمان روماتیسم تجویز میشود.
دارو های ضد روماتیسم هستند که این داروها روند بیماری را کم میکند و از آسیب دیدن و مفاصل می کاهند.
از جمله شایعترین دارو های ضد روماتیسمی عبارتند از متوترکسات لف لونا مید هیدروکسی کلروکین سولفاسالازین انواع دیگری داروها به صورت تزریق به مفاصل انجام می شود که شامل داروهای کورتیزولی هستند.
فیزیوتراپی و توانبخشی
بهترین روش مدیریت روماتیسم مفصلی حفظ بهبود است و حرکت و استحکام مفاصل از قدرت عضلات این هدف با انواع روش های فیزیوتراپی محقق می گردد.
از این روش هایی که برای فیزیوتراپیست برای درمان روماتیسم مفصلی مورد استفاده قرار می گیرد.
شامل ورزش درمانی به منظور افزایش دامنه حرکت اولتراسوند و الکتروتراپی استفاده از گرما و سرما درمانی به منظور کم کردن درد و سفتی مفاصل هستند.
درمان روماتیسم مفصل با فشرده سازی
فشرده سازی مفصل با استفاده از آتل کشی انجام خواهد شد و در پیش گیری گیری از بدشکلی مفاصل حمایت از مفصل و کاهش خشکی و از مهمترین کاربردهای آتل می باشد.
راهکار های تسکین درد در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی
افراد مبتلا به روماتیسم نیاز به برنامه ورزشی و استراحت خاصی دارند زیرا هم بی تحرکی و فعالیت های بیش از حد باعث میشود.
علائم ها شدت یابد استراحت باعث کم شدن درد علائم بیماری میشود اما در سالی که به اندازه بانک فرد مبتلا به روماتیسم حرکت دادن مفصل برای سخت است.
انجام یک سری حرکات ورزشی می تواند روند بهبود آن را بیشتر کند از جمله حرکات و تمرینات کششی که برای کاهش درد بیمار استفاده می شود شامل آب درمانی پیلاتس یوگا هستند.
جراحی برای درمان روماتیسم مفصلی چه زمان کاربرد دارد؟


دارو درمانی و توانبخشی نتواند آسیب های مفاصل را کم کنند و درد را کاهش دهد و پزشک متخصص عمل جراحی و ترمیم مفصل را انجام می دهد از جمله روشهای جراحی برای درمان روماتیسم مفصلی عبارت هستند از :
- جراحی سینو و کتومی
- جراحی ترمیم تاندون
- جراحی تعویض مفصل
ممکن است شما هم به بیماری روماتیسم دچار باشید و بعد از گذراندن یک دوره درمان احساس کنید که خوب شده اید و روند درمان را جدی نگیرید دارو هایتان را قطع کنید.
بهتر است بدانید که تنها چند روز دارو هایتان را قطع کنید و سر وقت مصرف نکنید درد و علائم شما به سرعت باز میگردند و درد های شدید تری را تجربه خواهید کرد.
جراحی برای درمان روماتیسم مفصلی کاربرد های زیادی دارد.