الکتروکاردیوگرام چیست؟
تمامی متخصصان و پزشکانی که در زمینه بررسی بیماری های قلبی فعالیت دارند با استفاده از روش های تشخیصی خاص مانند الکتروکاردیوگرام می توانند وضعیت قلب را به صورت جزئی بررسی کرده و اگر آسیب و عارضه ای متوجه این عضو مهم باشد خیلی سریع به آن پی می برند و روند درمان آغاز می گردد.
الکتروکاردیوگرام یکی از روش های تشخیصی مهم و البته نوین به شمار می آید و متخصصان می توانند به آسانی و بدون درد و محدودیت فعالیت های الکتریکی قلب را به این واسطه بررسی نمایند.
الکتروکاردیوگرام یا همان نوار قلب یکی از روش های مهم است که متخصصان با این شرایط به آسیب های قلبی به طور جزئی و دقیق پی خواهند برد.
زمانی که افراد با وجود آسیب های قلبی و یا درد در ناحیه قفسه سینه به پزشک مراجعه می کنند متخصصان برای بررسی های دقیق تر از روش الکتروکاردیوگرام استفاده خواهند کرد که می توانند علت هرگونه ضعف و خستگی، ضربان نامنظم قلب یا لرزش قلب را به این واسطه بررسی نمایند.
اگر متخصصان طی بررسی های سطحی از ناحیه قلب متوجه شوند که صداهای نامناسب و غیرمعقولی به گوش می رسد با استفاده از الکتروکاردیوگرام دقیق تر بررسی خواهند کرد که علت چیست و آیا آسیبی در قلب به وجود آمده است یا خیر.
برای انجام الکتروکاردیوگرام متخصصان از چند الکترود منعطف و نرم استفاده می کنند که به سطح سینه چسبانده شده و گیرنده هایی را به دست و پای فرد مورد نظر متصل می کنند، با انجام الکتروکاردیوگرام متخصصان فعالیت های الکتریکی قلب را بررسی کرده و عملکرد قلب به صورت یک نمودار در سطح کاغذ ثبت میشود.
معمولا فرایند نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام طی ۱۰ دقیقه انجام میشود و نیازی به آمادگی خاصی قبل از آن نخواهید داشت.
متخصصان و پزشکان برای بررسی سلامت و عملکرد دریچه های قلب الکتروکاردیوگرام را روشی مناسب می دانند و زمانی که افراد با حملات قلبی مواجه میشوند و یا ضربان بیش از حد تند و یا کند را در قلب تجربه می کنند می توانند با الکتروکاردیوگرام وضعیت این عضو را دقیق تر بررسی نمایند.
آریتمی قلبی
یکی از مشکلات و اختلالات جسمانی که ممکن است برای افراد در سنین مختلف اتفاق بیفتد آریتمی قلبی می باشد.
زمانی که عملکرد قلب با مشکل مواجه میشود و ریتم طبیعی قلب مختل شود از نظر پزشکی آیتمی قلبی اتفاق افتاده و این ضربان نامنظم مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت.
تمامی کسانی که با آریتمی قلبی مواجه هستند این عارضه را به حالتی شبیه به بال بال زدن و یا تپش قلب توصیف کرده که گاهاً بی خطر است، اما ادامه داشتن این فرایند برای افراد آزاردهنده و کمی نگران کننده خواهد بود.
در هر صورت آریتمی قلبی برای هر فرد با شرایط متفاوتی رخ می دهد به عنوان مثال برخی از افراد آریتمی را با ضربان های تند و برخی دیگر با ضربان های بسیار آهسته و نامنظم تجربه خواهند کرد.
در بسیاری از موارد متخصصان با اصلاح سبک زندگی افراد می توانند به عملکرد دقیق و بهتر قلب کمک کرده و آریتمی ها را تا حد زیادی بهبود می بخشند.
توجه داشته باشید که آریتمی قلبی به تنهایی یکی از نشانه های بیماری در قلب است که نباید به هیچ عنوان نسبت به آن بی توجه باشید.
تاکی کاردی
همان طور که می دانید قلب به تنهایی وظیفه خونرسانی به سایر بخش های بدن را بر عهده دارد، زمانی که پمپاژ خون از قلب با مشکل مواجه میشود پزشکان با یک بررسی اجمالی متوجه عارضه خواهند شد و برای درمان به صورت تخصصی تر آسیب های پیش آمده را بررسی می کنند.
در علم پزشکی تاکی کاردی زمانی اتفاق می افتد که پزشک تشخیص دهد آریتمی قلبی رخ داده و ضربان قلب سریع تر از حد نرمال انجام میشود، تاکی کاردی همیشه هم نگران کننده نیست و به دنبال انجام فعالیت های ورزشی و تحرکی بیشتر چنین مسئله ای رخ می دهد که کاملاً طبیعی بوده و سریعاً برطرف میشود.
اما تاکی کاردی زمانی نگران کننده است که فرد در حالت سکون و هنگام استراحت ضربان شدید و پمپاژ سریع تر قلب را تجربه می کند، در چنین شرایطی تاکی کاردی بسیار خطرناک است و عدم رسیدگی به آن مشکلات و بیماری هایی مانند نارسایی قلبی، سکته های مغزی و حتی مرگ ناگهانی قلب را به همراه خواهد داشت.
تاکی کاردی بنا به دلایل مختلف اتفاق می افتد و گاهاً نشات گرفته از بیماری های قلبی، حملات قلبی، مشکلات تیروئید و یا مصرف برخی از انواع داروها خواهد بود، ناگفته نماند که نوسان فشار خون و مصرف بیش از حد کافئین و انواع دخانیات بر بروز این عارضه موثر است.
برادی کاردی چیست؟
آریتمی قلبی همیشه با افزایش ضربان قلب اتفاق نمی افتد و گاهاً کمتر شدن ضربه های قلب از حد نرمال و طبیعی مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت.
زمانی که ضربان قلب از هر ۶۰ بار در دقیقه کمتر شود از نظر پزشکان اصطلاحا برادی کاردی اتفاق افتاده است.
متخصصان معتقدند که کند شدن ضربان قلب اختلالات زیادی را در خونرسانی به سایر اندام ها به وجود آورده و سایر بیماری ها و مشکلات جسمانی اتفاق می افتد.
اغلب کسانی که با برادی کاردی مواجه هستند ضربان ضعیف قلب را تجربه کرده و در کنار آن گیجی، تنگی نفس و حتی غش ناگهانی نیز اتفاق خواهد افتاد.
ناگفته نماند که احساس ناراحتی در قفسه سینه و سبکی سر و البته خستگی های ناگهانی از جمله علائم برادیکاردی می باشد که باید خیلی سریع نسبت به بررسی آن اقدام کنید.
برادیکاردی مشکلات زیادی را برای سلامتی به همراه خواهد داشت که از شایع ترین آنها باید به ایست قلبی اشاره کرد.
توجه کنید که اگر قلب عملکرد ضعیف خود را ادامه دهد نوسانات فشار خون و حتی دردهای شدید و ناگهانی در قفسه سینه رخ می دهد که همین مسئله برای افراد رنج آور است.
آریتمی های دهلیزی
وجود هرگونه آریتمی در عملکرد قلب اختلالات و مشکلات زیادی را به همراه دارد و زمانی که به پزشک مراجعه می کنید بر اساس نوع و شدت آسیب و عامل ایجاد کننده عارضه متخصص تشخیص خواهد داد که کدام قسمت قلب عملکردی ناقص داشته و احتمال بروز چه بیماری هایی وجود دارد.
در چنین موقعیتی متخصصان راحت تر می توانند شرایط را برای بهبود فراهم کرده و از سلامت بیماران محافظت خواهند کرد.
اگر بخواهیم کمی تخصصی تر در مورد آریتمی های دهلیزی صحبت کنیم باید بدانید که آریتمی ها شامل چند دسته میشوند که مهمترین آنها را تحت عناوین فیبریلاسیون دهلیزی می شناسند.
اما دسته دیگری از آریتمی های دهلیزی با نام های فلاتر دهلیزی، آریتمی فوق بطنی و سندروم ولف پارکینسون وایت شناخته میشوند.
اگر بخواهیم در مورد موارد گفته شده توضیح مختصری برایتان شرح دهیم باید بدانید که فیبریلاسیون دهلیزی همان ضربان سریع قلب است که بر اثر پیام های الکتریکی نا منظم که به دهلیزها انتقال می یابد رخ می دهد، دریافت این پیام ها باعث میشود که انقباضاتی سریع و نا هماهنگ در دهلیز قلب اتفاق بیفتد.
در اغلب موارد فیبریلاسیون دهلیزی موقت و گذرا می باشد اما اگر متوجه میشوید که این عارضه برای مدتی با شما همراه است باید بدانید که عدم رسیدگی به آن خطرات جبران ناپذیری مانند سکته مغزی را در پی خواهد داشت.
اما نوع دیگری از آریتمی های دهلیزی فلاتر دهلیزی نامیده میشود، در این فرایند آریتمی قلبی اتفاق می افتد اما تعداد و نوع ضربان ها کمی منظم تر بوده و وضعیت دقیقاً مشابه با فیبلاسیون دهلیزی خواهد بود، از عوارض این مسئله نیز می توان به سکته های مغزی اشاره کرد.
اگر بخواهیم توضیحی مختصر و البته کاربردی در مورد تاکی کاردی فوق بطنی به شما ارائه دهیم باید بدانید که در این روند معمولاً تپش قلب به صورت ناگهانی افزایش پیدا کرده و یکباره نیز پایان می یابد.
البته سندروم ولف پارکینسون وایت نیز نوعی تاکی کاردی فوق بطنی می باشد، افراد مبتلایان به این عارضه از بدو تولد یک مسیر الکتریکی اضافه در بین دهلیزها و بطن ها خواهند داشت که حتی ممکن است تا بزرگسالی از حضور آن بی اطلاع باشند.
آریتمی های بطنی
آریتمی های بطنی یا تاکیکاردی در بطن ها تحت عناوینی شناخته میشوند که از مهمترین آنها می توان به تاکی کاردی بطنی، فیبریلاسیون بطنی و سندروم QT طولانی اشاره کرد.
زمانی که صحبت از تاکی کاردی بطنی میشود به این معناست که ضربان سریع قلب اتفاق افتاده و نشات گرفته از پیام های الکتریکی غیر طبیعی می باشد که منشأ بطنی دارند.
زمانی که این نوع ضربان سریع اتفاق می افتد مانع از پر شدن و انقباض درست بطن ها شده و پمپاژ خون به سایر بافت های بدن با اختلال مواجه میشود، البته تاکی کاردی بطنی در قلب های سالم نیز اتفاق می افتد و کاملاً گذرا بود و مشکل آفرین نمی باشد، اما چنین عارضه ای در قلب های بیمار نوعی اختلال اورژانسی به شمار آمده که باید سریعاً درمان شود.
تاکی کاردی در بطن ها زمانی که با نام فیبلاسیون بطنی شناخته میشود به این معناست که پیام های الکتریکی سریع و نامنظم سبب اختلال در کارکرد قلب میشود و بطن به جای پمپاژ درست خون انقباضاتی سریع و غیر مناسب خواهد داشت.
توجه کنید که اگر این حالت خطرناک در عرض چند دقیقه برطرف نشود مشکلاتی شدید و جبران ناپذیر مانند مرگ بیمار رخ می دهد.
اما سندروم QT طولانی یک اختلال قلبی می باشد که افزایش ضربان ها با شدت بسیار زیاد و نامنظم رخ می دهد، چنین شرایطی باعث می شود تا سطح هوشیاری افراد تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و از بین رفتن هوشیاری به صورت ناگهانی اتفاق می افتد، چنین عارضه ای گاها به دلیل یک جهش ژنتیکی رخ داده و گاهی مصرف برخی از انواع داروها سبب ایجاد این سندروم خواهد شد، البته برخی از بیماری های قلبی مادرزادی نیز به سندروم QT طولانی ختم میشود.